Auteur Topic: ERP-FATA MORGANA  (gelezen 2379 keer)

Offline Jos De Clercq

  • Forumbeheerder
  • Junior
  • *****
  • Berichten: 77
    • Bekijk profiel
ERP-FATA MORGANA
« Gepost op: 21 juli 2013, 01:03:06 »
Hoe zijn ERP projecten verwant met de woestijnen?

De Fata Morgana: in de woestijnen kan dit verschijnsel parten spelen. In de woestijn is er veel zand, vast niet dat zand waaruit computerchips gerealiseerd worden. Maar er is toch een verband, en dat wordt hier toegelicht.

ERP-FATA MORGANA, na een blitse presentatie en een optimistisch geraamd budget en dito termijn, 'alles kan, alles wordt beter', wordt het contract ondertekend en wordt hoopvol uitgekeken naar de start.
Bij de levering van het nieuwe systeem lijkt de finish heel dichtbij en de problemen veraf, ze zullen automatisch wel opgelost worden.

Het succesverhaal wordt dikwijls uitvoerig gebracht in de media, ... bij het afsluiten van een overeenkomst, niet na de implementatie. Krijgen we te maken met een PLACEBO effect en is de realisatie bijkomstig? Het is uiteraard het succesverhaal van de leverancier zelf die de deal heeft kunnen realiseren, gelogen is het niet.

Maar ...   Dan komen de implementatie experts ( de consultants ) en die vertellen dat een en ander ' niet ZO mag gezien worden' en er wel wat maatwerk aan te pas komt. En na overleg met de gebruiker komen ICT-ers de klus klaren. Nog een add-on, met nog wat extra maatwerk. Na testen komen ook wat meer problemen, en waar ligt dat aan? De maatwerksofware of het pakket? Mogelijk heeft de gebruiker het niet goed uitgelegd? en die heeft dat ook wel anders gezien, dan maar herbeginnen. Wie is fout?
Hoe meer afwijkingen aan bod komen, hoe langer het duurt, hoe lucratiever voor de ene partij, frustraties bij de andere.
De projectafsluiting schuift steeds maar verder op, gelukkig is er het oude systeem nog. Gelukkig?.
Voor je het beseft ben je 4, ... 5 jaar, of nog meer verder.
De ERP-Fata Morgana heeft weer toegeslagen.

Blijkbaar wordt dat als normaal ervaren, want 'iedereen maakt dat mee' wordt als troost gezegd.
Is dat niet het bewijs dat er een drijfzand-fundering onder steekt? Moet dat uw organisatie krachtig ondersteunen?

De weg naar de ERP-hemel kan lang en hard zijn.
Aan wie aanvaard dat sommige ERP-projecten een pelgrimstocht mogen worden met wat geselingen onderweg, en in berusten een voldoening vinden, heeft dit forum weinig te bieden.