Auteur Topic: Forecast  (gelezen 3656 keer)

Offline Jos De Clercq

 • Forumbeheerder
 • Junior
 • *****
 • Berichten: 77
  • Bekijk profiel
ERP-FATA MORGANA
« Gepost op: 13 juli 2013, 16:20:49 »
Hoe zijn ERP projecten  verwant met de woestijnen? 

De Fata Morgana,  vooral in de woestijn kan dit verschijnsel parten spelen. In de woestijn is er veel zand, vast niet dat zand waaruit computerchips gerealiseerd worden. Maar er is toch een verband, en dat wordt hier toegelicht.

ERP-FATA MORGANA,  na een blitse presentatie en een optimistisch geraamd budget en dito  termijn, alles kan, alles wordt beter, wordt het contract ondertekend en wordt uitgekeken naar de start.
Bij de levering van het nieuwe systeem lijkt de finish heel dichtbij en problemen veraf, ze worden allen automatisch opgelost.
Het succesverhaal wordt uitvoerig gebracht bij het afsluiten van een overeenkomst, volstaat dat al , krijgen we te maken met een PLACEBO effect en is de realisatie bijkomstig? Het is uiteraard het succesverhaal van de leverancier zelf die de deal heeft kunnen realiseren.

Maar ...   Dan komen de implementatie machinisten ( de consultants ) en die vertellen dat een en ander ' niet zo mag gezien worden' en er wel wat maatwerk aan te pas komt. En na wat overleg met de gebruiker komen ICT-ers de klus klaren .  Na wat testen komen ook de problemen , en waar ligt dat aan?  Het maatwerksoftware  of het pakket? Mogelijk heeft de gebruiker het niet goed uitgelegd, en die heeft dat ook wel anders gezien,  dan  maar herbeginnen.
Hoe meer kleine afwijkingen aan bod komen, hoe langer het duurt, maar hoe meer het opbrengt aan de ene partij.

Bij de presentatie kan ook al blijken dat bepaalde wensen niet kunnen opgevangen worden, of het geboden anders is dan men wenst. O maar daar is een ADD-on voor,  en ongezien is het probleem opgelost, het ADD-on toverstaafje doet wonderen. En ook daar wat kleinere aanpassingen om een betere fit te krijgen. En zo schuift de projectafsluiting steeds maar verder op.

Voor je het beseft ben je  3 of ... 5 jaar of nog meer verder,   De ERP-Fata Morgana heeft weer toegeslagen.

Blijkbaar wordt dat als normaal ervaren,  want 'iedereen maakt dat mee' wordt als troost gezegd.
Indien het concept niet op een stevig fundament gebouwd is heb je overal problemen, is overal maatwerk nodig, zijn er meerdere add-on en nog meer maatwerk nodig. En al die auteurs van die add-on toepassingen werken volgens een perfect afgestemde methode, dat wordt toch gehoopt. 
Is dat niet het bewijs dat er een drijfzand-fundering onder steekt? Moet dat uw organisatie krachtig ondersteunen.


De weg naar de ERP-hemel kan lang  en hard zijn.

Bij navraag blijkt dat 'men tevreden is over pakketten over de leverancier van de oplossing' ( de implementatie partner in de meeste gevallen ). Dit betekent dat men noodgedwongen berust , men durft niet anders, iedereen te vriend houden, de blanco check is getekend.

Als iedereen aanvaard dat sommige ERP-projecten een pelgrimstocht mogen worden met wat geselingen onderweg, en berusten een beloning van de investering vinden,  heeft deze website niet veel te bieden.

Hopelijk kunnen we er wat uit leren, en voorkomen dat in vallen getrapt wordt die de ROI totaal overboord gooien.Wat kunnen we doen om het wat ernstiger te krijgen,  hoe verkrijgen we dat superlatieven alleen succesvol zijn voor de   leveranciers? voor mensen het vertrouwen in ICT verliezen , want dat is berusten. 
Het mag wat dynamischer, en het kan met echte goede oplossingen.
Die beoordelen vraagt wel wat meer inspanning dan alleen een vragenlijst laten beantwoorden.

Offline Jos De Clercq

 • Forumbeheerder
 • Junior
 • *****
 • Berichten: 77
  • Bekijk profiel
Forecast
« Reactie #1 Gepost op: 28 juli 2013, 18:22:13 »
in een aantal  pakketten wordt de forecast functie voorgesteld als een inputscherm waar men per artikelnummer en per jaar/maand een aantal invoert. dat is allesbehalve de naam van een forecast odule waardig, het is kortom misleiding. in andere pakketten worden forecasts afgeleid uit historische data, met seizoen- en trendanalyse, en kan men uit de actuele orders een forecastfout vaststellen.
Als men dan nog analyses bekomt per klant, per vertegenwoordigers, per aggregatiegroep, en men meerdere forecasts kan hanteren, dan volstaat de waardering van de functionaliteit niet met een factor 10 tov. 1
« Laatst bewerkt op: 31 juli 2014, 09:41:20 door Jos De Clercq »